گزارش روزانه پنجشنبه ۲۹ اردیبهشتماه
فیلمهای باکس هفدهم به کارگردانی حنیف شهپرراد نیز پخش شد. در این جلسهی پرسش و پاسخ در مورد تفاوتهای ساخت فیلم مستند و فیلم داستانی صحبت شد. شهپرراد در این رابطه گفت: به نظر من، فیلم کوتاه و مستند تقریباً هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند و حتی گاهی بر ضد یکدیگر هستند. تأمین منابع مالی برای مستند دشوارتر از فیلم کوتاه است. فیلم مستند قائمشهر در مورد کارخانهی نساجی قائمشهر است. فیلمبرداری آن ۱۶ روز و تدوین آن، هشت ماه طول کشید.
آثار باکس هجدهم نیز پخش شد و پس از آن جلسه پرسش و پاسخ به میزبانی محمدصالح شفیعی و با حضور علی کافیان و مائده قهرمانی سازندگان فیلم اضافه کار ، مرتضی قاسمی سازنده فیلم اوهام، ابوالفضل آبشت سازنده فیلم دیوار چهارم ، و معین حصاری سازنده فیلم حریم ، برگزار شد. در این جلسه ندا چترآبنوس سازنده فیلم این یک نمایش نیست ، علیرضا شمالی سازنده فیلم محرمانه ، و مهیار ماندگار سازنده فیلم اسب سفید بالدار حضور نداشتند.
موضوع بحث جلسه پرسش و پاسخ این بار بیشتر حول محور کار دانشجویی و چالش ها و فرصتهای آن گذشت؛ علی کافیان درمورد تجربهاش از کارگردانی مشترک و مائده قهرمانی از مشکلات کار با بازیگر حرفهای گفت و حضور عوامل حرفه ای و باتجربه را گرچه میتواند به کیفیت کار اضافه کند ، چالشی بزرگ دانست.
مرتضی قاسمی کارگردان فیلم اوهام نیز از مشکلات پیش آمده در روند ساخت فیلم گفت و اذعان کرد:
بدون برنامه و تمرین قبلی نباید سر صحنه رفت. چون این مسئله زمان زیادی را از شما میگیرد و در عین حال آن کیفیتی که باید را به شما نمی دهد. این اشتباه من در ساخت این فیلم بود که امیدوارم بقیه مرتکب نشوند.
محمدصالح شفیعی در تأیید حرفهای مرتضی قاسمی گفت: لطفاً در کار دانشجویی اگر قولی به هم میدهید به آن عمل کنید. فیلمسازی حتی اگر رفاقتی و دانشجویی باشد ، باید در راستایی قرار بگیرد که تا حد ممکن حرفه ای انجام بشود.
در ادامه معین حصاری کارگردان فیلم حریم توضیحاتی درباره کار خود ارائه داد و راجع به آن گفت: این یک فیلم سه نفره است که با کمترین امکانات و بودجه محدودی ساخته شد و کل هزینه آن در ۲ میلیون تومان خلاصه شد. تنها چیزی که برایم مهم بود ساخت فیلم بود و محدودیت هایی که وجود داشت ابدا مطرح نبودند.
ابوالفضل آبشت کارگردان فیلم دیوار چهارم نیز در پاسخ به یکی از مخاطبان درباره مفهوم دیوار چهارم در اثرش گفت: دیوار چهارم مفهوم اصلی در ایده کار بود. تصویر فیلم متعلق به فیلم است و صدای فیلم متعلق به تماشاگریست که دارد فیلم را می بیند و این چیزیست که تلاش کردم در دیوار چهارم نشان بدهم.
پس از پخش باکس نوزدهم، جلسهی پرسش و پاسخ با حضور محمدحسین اثنی عشری کارگردان فیلم خانه، شیدخت دژمشهابی کارگردان انیمیشن خوردم خوردی و کتایون پرمر کارگردان فیلم زندگی یک برداشت کوتاه، برگزار شد.
اثنیعشری در این جلسه تأکید داشت بر شکلگیری ارتباطات برای ساخت فیلم و تجربهها، این که تجربهای که دوست داریم را انجام دهیم و فیلم خود را تجربهای میداند که با چهارچوبهایی چون دکوپاژ و... ساخته است.
وی تجربه کردن را تنها سنگری میداند که نجاتبخش فیلمساز است.
پس از آن، مصاحبه با شنیدخت دژمشهابی شکل گرفت که وی از تجربههای فیلمسازی خود با دوستانش گفت و خواستار همکاری بیشتر انجمن علمی سینما و انیمیشن بود.
کتایون پرمر کارگردان فیلم زندگی، یک برداشت کوتاه، انتخابش را انجام کار کلاسیک میداند. در ادامه محمدصالح شفیعی از همکاری با فرشاد محمدی از کتایون پرمر پرسید و او پاسخ داد که کار کردن یک دانشجو با آدم حرفهای، همواره باعث تردیدش بوده. او گفت: بیشتر دربارهی تجربهای که قرار بود انجام گردد، صحبت کردیم و در اولین فرصت این همکاری پذیرفته شد.
در سانس 18 تا 20 از اکرانهای هفته فیلم، فیلمهای زوزه، حقیقت، سالگشتگی، خون-عرق- اشک، 16:54 و vampirism به تماشا درآمدند.
امیر نجفی، کارگردان فیلم زوزه، در پاسخ به این سوال که چه شد از فلامینگو، که بهترین فیلم دوره اول هفته فیلم شد، به زوزه رسید، چنین گفت که هردو فیلم در ایده و فیلمنامه و فرم قصهگویی شباهت دارند و تنها شکل ساختشان متفاوت است.
همچنین دربارهی نقش فیلمبردار در فیلم زوزه گفت که فرهاد طالبی نژاد فارغ از فیلمبردار بودن، آدم همراهی است و چیزی که با او در طول ساخت فیلم تجربه کرد، راحتیِ کار بود.
Vampirism، دومین فیلم کوتاه اشکان صادقیفرد بود که به عنوان سومین فیلم در هفته فیلم اکران شد. اشکان اظهار کرد که در دوران قرنطینهی کرونا، با دیدن فیلمهای ژانر کرونایی که در همین مدت زمان باب شد، بهخصوص فیلم in my room، تحت تاثیر قرار گرفت تا راشهای مختلفی بدون هیچ ایدهی خاصی بگیرد. او بیان کرد که در نهایت مجموع این راشها حدود 100تا شد. سپس یکروز بعد از گفت و گو با یک نفر، احساس کرد که میتواند با آنها کار خاصي بکند و ایدهی اصلیاش در این فیلم صرفا تعامل نور و تاریکی بود نه چیز خاص دیگر. او در پایان گفت که تدوین فیلم در دو روز طول کشید و تمام کار را یکنفره انجام داد.
حقیقت اولین فیلم سینا قناعت در مقام کارگران بود. او بیان کرد که قصد ساختن فیلم نداشته و اثر را بدون بودجه و برای تجربهکردن ساخته بود. درواقع هدفش این بوده که از ترکیب تصویر و صدایی که سر صحنه گرفته نمیشود تجربهای به دست بیاورد. این که صدا یک مسیر را طی کند و تصویر یک مسیر دیگر.
او در ادامه گفت که بزرگترین چالش برای وی، تدوین و بازی با صدا و تصویر بود.
لازم به ذکر است دریا مجلسی، علیرضا اسفندیارنژاد و امیر ابراهیم خلیلی، کارگردانهای آثار سالگشتگی، خون-عرق-اشک و 16:54 در این نشست حضور نداشتند.
در آخر و در سانس ۲۰ تا ۲۲ هفته فیلم میزبان آقایان کریم لکزاده (کارگردان و فیلمنامه نویس)، کوروش عطایی (نویسنده و کارگردان)، حامد نجابت(کارگردان، بازیگر و فیلمنامه نویس) و امید شمس (کارگردان) بود تا به گپ و گفت با دانشجویان دانشکده سینما و تئاتر بپردازند.
کریم لکزاده فارغالتحصیل رشته کارگردانی تلویزیون از دانشگاه صداوسیما و سازنده فیلمهای کوتاه زیادی چون جنایت و مکافات و ... است. اولین فیلم بلند او با نام «قیچی» در گروه هنر و تجربه سی و چهارمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر و سیزدهمین دوره جشن تصویر سال اکران شد.
عطایی دارای مدرک کارشناسی کارگردانی سینما و کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی از دانشگاه هنر تهران و یکی از دو کارگردان مستند در جستجوی فریده که به عنوان نماینده ایران برای رقابت در جایزه اسکار بهترین فیلم بینالمللی انتخاب شده است.
حامد نجابت کارگردانی و فیلمنامه نویسی فیلم های مادر مرده و مقنعه را برعهده داشته و در فیلم کوتاه قمارباز ساخته کریم لک زاده و فیلم سینمایی تومان به عنوان بازیگر فعالیت کرده است.
امید شمس فارغ التحصیل انجمن سینمای جوانان ایران است و کارگردانی فیلم های کوتاه گذر، شب تولد و قرار را برعهده داشته است. او همچنین جایزه بهترین فیلمنامه در بخش ملی جشنواره فیلم کوتاه تهران را داراست.
.
متن: فاطمه امینیان، مائده مکری، مهسا علومی
ویراستار: فاطمه رحمانی، مائده مکری
گزارش تصویری پنجمین روز هفته فیلم، 29 اردیبهشت 1401